Hippokratész, görög orvos már több mint kétezer éve tudta, hogy a táplálék több annál, hogy pusztán az energia utánpótlást biztosítja számunkra.
Rohanó életünk, techno-szmog, kipufogógázok, többszörös terhelés, a családi és munkahelyi stressz-tényezők tömkelege manapság sokkal többet követel tőlünk, mint gondolnánk.
A termesztett növények genetikai értékvesztése, környezetünk elszennyeződése, elmérgeződése, a növényvédő - és tápszerek, mind-mind veszélyeztetik táplálékunk minőségét.
Az 1960-as évektől napjainkig az élelmiszerekben drasztikusan megváltozott a mikroelemek és a vitaminok mennyisége. A karotin 50 százalékkal, az E-vitamin 60 százalékkal, a B12-vitamin pedig 90 százalékkal csökkent! Egy 1985-ben végzett felmérés adataival összehasonlítva a zöldségek és a gyümölcsök vitamin- és ásványianyag-tartalma mintegy hetven-nyolcvan százalékkal zuhant le. A régebbi mérés szerint például egy átlagos súlyú alma C-vitamin tartalma 5 milligramm volt, most ugyanez az érték mindössze 1 milligramm. A brokkoli kalciumtartalma 100 milligrammról 35-re esett vissza. Mivel a talajból kimosódtak a kalcium-, magnézium-, vas-, mangán- és réztartalékok (1966-1990-ig a búza, a répafélék és a burgonya vastartalma 50 százalékra csökkent) a növényekben, ennek következtében az állatokban sincsen elegendő ásványianyag.
Ugyanakkor, mind több és több ember táplálkozik egyoldalúan és egészségtelenül.
Ez az oka annak, hogy a hiánytünet nem ritka jelenség az iparosodott vidékek lakosainak körében sem.
Tudta, hogy egy átlagos ember körülbelül 2000 grammnyi növényvédő szert „fogyaszt” évente?
Ma az élelmiszeripari termékek több száz vegyszert tartalmaznak, amik a testünk számára nem felismerhetőek ételként. Ez azt jelenti, hogy az immunrendszer olyan külső támadókként észleli őket, amikkel foglalkozni kell. És miközben az immunrendszert azzal van elfoglalva, hogy megküzdjön a támadásokkal, amiket mi pakoltunk a testünkbe, nem ér rá foglalkozni azokkal a dolgaival, amire teremtve lett.
Élelmiszereink 85%-a kémiai vegyianyag, azaz méreg.
Ennek eredménye az, hogy egyre betegebbek, egyre fáradékonyabbak vagyunk, növekszik az elhízás mértéke, és gombamód szaporodnak a rákos megbetegedések.
Ezekkel szemben csak úgy tudjuk felvenni a harcot és legyőzni azokat, ha szervezetünk számára biztosítjuk az optimális működés feltételeit.
„Az ember az, amit meg eszik – meg iszik”
Táplálékunk minősége meghatározza sejtjeinek életkorát!
Táplálkozásunk nem tart lépést ezzel, ellenkezőleg!
A kapkodó, tápanyagban szegény gyorsétkezés, a fast foodos életvitel és a vásárolt olcsó, denaturált élelmiszerek nem képesek arra, hogy újra feltöltsék belső vitálanyagraktárainkat.
Dr. Márai Géza, a Szent István Egyetem Környezetgazdálkodási Intézet ökológiai tanszékének tanára évtizedek óta vizsgálja, hogy a környezetszennyezés hatására hogyan romlott talajaink minősége, és ennek következtében milyen káros hatások érték a növényeket, állatokat és rajtuk keresztül egészségünket. A magyar talajok legalább felében erős savasodási folyamat ment végbe. Ennek az oka többek között a savas eső, a nagyarányú műtrágyázás, a kommunális szennyezésből, a mosóporokból származó foszfátterhelés. A növények már nem képesek elegendő ásványi anyagot és nyomelemet a talajból felvenni, és így a takarmányon keresztül az állatok sem. A tápláléklánc végén pedig ott az ember, aki hiába eszik sok zöldséget, gyümölcsöt, húst, lehet, hogy jóllakik, de minőségileg éhezik.
Életbevágó fontosságú, hogy megfelelően tápláljuk szervezetünket, és hogy eltávolítsuk belőle a felgyülemlett mérgeket, salakanyagokat.
Ennek a legtermészetesebb módja az algák fogyasztása.
Fogyasztásukkal méregtelenítünk, és nagyon sok ásványi anyagot pótolunk a szervezetünkben mellékhatások nélkül.
Ha megelőzésre és kezelésre helyes étrendet állítunk össze, kevesebb gyógyszerre lesz szükség - ha szükség lesz egyáltalán.
Ha felkelltette érdeklődését a mikroalga, vagy további információkat szeretne megtudni kérem keressen meg az alábbi elérhetőségeken és én felveszem a kapcsolatot Önnel.
Vagy ha csak további linkekre kíváncsi elküldöm Önnek, a bővebb tájékozódás érdekében.
capriz@citromail.hu